Kinderarbeid - 2000 - 20990000.0011

 

 Literatuur

 

 2013

- "Minderjarigen Bolivia eisen recht op kinderarbeid. Wetsvoorstel". In: Trouw, 20-12-2013, blz. 12 (Honderden kinderen hebben 19-12-2013 gedemonstreerd in La Paz, terwijl het parlement debatteerde over een wetsvoorstel om kinderarbeid (onder de 14 jaar) af te schaffen. De demonstratie tegen dat wetsvoorstel liep uit de hand toen de kinderen politiebarricades probeerden weg te halen. De minderjarigen vrezen hun families niet meer te kunnen onderhouden. 'Als de regering niet wil dat wij werken, zorg er dan voor dat onze ouders een baan krijgen'. De kinderen die geen ouders hebben zijn volledig op zichzelf aangewezen. In Bolivia werken volgens Unicef meer dan 800.000 kinderen. Hun werk is zwaar en gevaarlijk. Vooral de kinderen die op straat werken hebben problemen, ze worden vaak niet betaald en worden in veel gevallen misbruikt. Ze lopen veel kans om in de seksindustrie terecht te komen. "Volgens schattingen werken er in heel Latijns-Amerika zo'n veertien miljoen kinderen - ongeveer 10 procent van de minderjarige bevolking")

 2018

- Broer, Karin, "Uitbuiting en verwoesting voor onze e-bikes? Dubieuze herkomst van grondstoffem in accu's". In: VogelVrije Fietser (periodiek van de Fietsersbond) [ISSN 0166-0276], Winter-2018 [jrg. 43, nr 1], blz. 42 (De benodigde grondstoffen zijn o.a. kobalt, lithium, tantaal en grafiet. The Washington Post deed onderzoek hiernaar, ook naar de werkomstandigheden, maar dat is niet gemakkelijk. Veel wordt verhullend 'artisanal mining' ('ambachtelijke mijnbouw') genoemd. In Congo bijvoorbeeld, waar het meeste kobalt vandaan komt, wordt in vaak illegale mijnen in verschikkelijke omstandigheden gewerkt. Mijnwerkers verdienen 2 à 3 dollar per dag, Amnesty International probeerde vergeefs de daar veel voorkomende kinderarbeid te stoppen. Er gebeuren veel ongelukken.)

 2020

- "Grote vraag naar elektrische auto is bedreiging voor mens én milieu". In: Trouw, 28-12-2020, blz. 11 (De onderzoeksorganisatie Somo heeft een rapport uitgebracht 'The Battery Paradox'. Het blijkt dat veel organisaties waarschuwen voor de destructieve effecten van het uit de grond halen van mineralen als lithium, kobalt en grafiet, nodig voor het maken van accu's. De grond en het water worden vervuild door de bij de winning gebruikte chemicaliën. De plaatselijke bevolking wordt vaak verjaagd, arbeiders worden uitgebuit en er is kinderarbeid op grote schaal. De sociale gevolgen zijn dus een probleem, maar door de accu's zijn elektrische auto's nauwelijks duurzaam te noemen. Toch stimuleren overheden )

 2024

- Abels, Romana, "EU krijgt wet om op te treden tegen goedkope, door kinderen gemaakte kleding niet rond". In: Trouw, 29-02-2014, blz. 4 (Al jaren proberen de Europese Commissie en het Europees Parlement greep te krijgen op de misstanden in de productieketen van onder meer kleding. Het gaat niet alleen om kinderarbeid, ook onaanvaardbare werkomstandigheden waarin met name vrouwen gedwongen worden te werken. Doortoe is een wet ontworpen die bedrijven verplicht om na te gaan of dergelijk toestanden voorkomen in de productie van datgene dat zij verkopen. "Voor kwesties als uitbuiting, slavernij en milieuvervuiling zouden ze in de toekomst ook verantwoordelijk zijn als die bij een onderaannemer plaats zouden vinden."
In december was er een akkoord met de lidstaten bereikt. Na die 'handdruk' leek de zaak rond. Maar nu krabbelen Italië, Frankrijk en Duitsland terug. Het is uitzonderlijk dat een Europees wetsvoorstel in deze fase nog sneuvelt. De Europese verkiezingen komen eraan, maar het milieu en sociale aspecten lijken steeds minder belangrijk. Wel mooie woorden, maar toch: "Regeringsleiders luisteren liever naar bedrijven dan naar hun kiezers.")